sunnuntai 4. huhtikuuta 2010

PÄÄSIÄISKOKOLLA

Tänä vuonna kokot olivat harvinaisia täällä päin, koska lumitilanne ja märkyys vaikeuttivat perinteen vaalimista. Meilläkin jäi aika kytyseksi tuo kokko. Ja kokko savusi ja paloi ja osa jäi palamatta. Alun vaikean syttymisen se suolsi paksua alhaalla matelevaa savua leveänä putkena. Se oli aika näyttävä näky. Savuvanan ulkopuolella pystyi helposti seisomaan, säästyen sen vaikutukselta. Mutta kyllä sitä savunhajua vain tarttui vaatteisiin ja hiuksiin.

Minulla ei ollut mitään alkuperäissuunnitelmaa millaisen pääsiäiskattauksen laittaisin. Asetin kertakäyttöliinoista pohjan ja aloin vain siihen tällätä tarjottavia. Kaikki saatiin mahtumaan. Kuvasta puuttuu vielä muutamia tarjottavia ja muutenkin on tuossa vielä vaiheessa. Emäntänä tykkään aina siitä, kun tarjoilut käyvät vieraille kaupan ja tuntuvat maistuvan. Niin nytkin, ei jäänyt liika jäljelle. Kinkku-pastasalaatti, jota aluksi epäilin, loppui kokonaan, hienoa. Täältä lisää aiheesta...

Ilakoidessamme kokon ympärillä, näimme ison auton ajavan naapuritalon pihaan, taxi? Kovasti poika vaimonsa kanssa ihmetteli mahdollisia yllätysvieraita. Mutta autosta noussut tummahahmo näyttikin tulevan meille päin. Aivan muistutti olemukseltaan oikeata noita-akkaa…luuta ja noitahattu. Sitten kun alkoi terveisiään Kyöpelinvuorelta esittämään, tunnistin äänestä K-ystäväkseni! Voi sitä riemua ja naurua! Kylläpä osasi ihanasti yllättää, kelpo ystävä. Ystäväni asuu kaukana muualla ja käy muutaman kerran vuodessa täällä vanhemmillaan. Kerran kesässä ainakin tapaamme. Tämä oli siksikin niin harvinaisen hyvä yllätys häneltä.

10 kommenttia:

 1. Onpa teillä hauska perinne siellä! Ja on mukavaa, kun on sukulaisia lähellä.

  VastaaPoista
 2. Katriina; kyllä vaan! Tätä perinnettä meillä on pidetty lasten syntymästä saakka. Muutamana vuonna on joskus jäänyt väliin. Tuntuu niin hyvältä saada kokea tämmöstä laajemmasti perhepiirissä. Ja ihanaa, että myös nuorempi sukupolvi on niin tässä mukana.

  Siskoistani vain yksi asuu täällä. Toiset heistä asuvat huomattavasti kauempana.

  VastaaPoista
 3. Noita pääsiäisenä ja kokot ovat sitä länsisuomalaista pääsiäistä. Meillä kaikki ihan sekaisin, kun isä satakuntalainen ja äiti karjalainen;-)

  Voisit postata jonkun hyvän kylmän pastasalaatin. Olen semmoista ohjetta vailla...

  Mukavaa pyhien jatkoa, Rita!

  VastaaPoista
 4. Tämä perinne tuntuu kyllä kivasti täällä päin toimivan. Vaikki meillä minä olen se suurin touhottaja ja käytännön järjestelijä, niin muut ovat sitten kyllä hengessä mukana.

  Nämä mun kokkaamiset ovat aina kaikki omasta päästä, joten reseptejä on siten vaikea antaa. ;) Tätä pasta/makaroni- salaattia usein teen vastaavanlaisiin tilaisuuksiin. Tavallisesti käytän kuviollista pastaa. Nyt tyär valitsi Tricolori simpukkakuvioista. Kotona vasta huomasin, että mitenkäs nyt kinkun kanssa, kalasalaattiin paremminkin. Kuitenkin kippasin sitä sitten ½ pussillista kiehuvaan veteen. Keitettyyn, jäähtyneeseen pastaan lisäsin purkin anasmurskaa, pari raastettua omenaa, savukinkkua, joskus laitan punaista paprikaa, tai maustekurkkua. Juustoakin olen lisännyt, jos sitä ei ole muussa tarjoilussa mukana. Loppusilaukseksi lisään (2prk) kermaviiliseos. Seokseen laitan sinappia, (farini)sokeria, suolaa ja viinietikkaa. Tästä saa aina takuuvarman salaatin.

  VastaaPoista
 5. Kokko kuuluukin siellä Pohjanmaalla pääsiäisperinteisiin. Nyt taisi olla kokot vhissä, jos siellä tulvehtii lumisohjossa vettä.
  Kelpo juhlathan syntyivät sekä tarjottavan että pääsiäistrullin myötä.

  VastaaPoista
 6. Kauniisti olet kattanut pöydän ja sellaisia herkkuja siellä näkyy että vesi nousee kielelle.
  Kivan yllätyksen ystäväsi teki:)

  VastaaPoista
 7. Arleena; vaikeat olosuhteet tänä vuonna kokkoperinteen toteuttamiseen. Kyllä, kelpojuhlat saatiin, kiitos ihanien ystävien.

  Susanne; tyttären kanssa olemme kehittyneet kelpo tiimiksi ja kaksin saamme joutuisammin ja helpommin aikaiseksi. Kertakäyttöliinojen käytön koen jotenkin noloksi, mutta tuntui nyt sopivan... Mahtavia tuollaiset ihanat ystävät! Tällä ystävälläni on tyyliä ja hienotunteisuutta ja häneltä tällaiset yllätykset onnistuvatkin mitä ilahduttavimmin. Kyllä tästä vielä otetaan monet naurut.

  VastaaPoista
 8. Teillä on Pääsiäisperinne hieno juttu, jännää polttaa kokoa talvella.

  VastaaPoista
 9. Harakka; Pääsiäisperinnettä olen ylläpitänyt koko ikäni. Niin monet muutkin täällä päin. Saas nähdä jatkavatko lapseni samaa juhlatapaa.

  VastaaPoista
 10. Kivan näköistä (lakanan laitan joskus pöytäliinaksi).

  VastaaPoista