perjantai 2. elokuuta 2013

KATOAVAA KANSANPERINNETTÄ
tai paremminkin maisemaa, kun katsoo tätä vanhaa valokuvasuurennosta Ohtakarin kalastajakylä saaresta. Tämän on isäni ottama, suurentama ja maalaama, arviolta vuonna 1958. Anoppi aikoinaan tilasi tämän isältäni. Muistan tällaisen samanlaisen kuvan olleen myöskin äitini Anna-tädillä. Missähän muualla niitä saattaisi olla? Kävin oikein isältä ja äidiltä tarkempia tietoja kuvan vaiheilta kysymään. Isä ei tuntunut muistavan sitä vähääkään mitä ennen kuvan tiimoilta tapasi kertoa. Aikaisemmin kertomansa mukaan kuva oli suurennettu kahdesta erillisestä kuvasta. Ja tarkkaan katsoen sen voisi aaltojen liikkeistä huomata. Aika ei ollut tuolloin vielä värikuvien,  vaan oli maalattava siihen tarkoitetuilla maaleilla, jos mieli värillisen kuvan saada. Muistan nähneeni kotona isällä ihanan mielenkiintoisia pieniä lasipulloja, joissa oli  monenlaisia värejä.  Isäni valokuvausharrastuksesta muodostui lähes ”leipätyö” muun yksityisyrittämisen rinnalle. Isän kuvaamia ja äidin tallettamia lasilevyjä ja filmirullia olisi mahtava kokoelma.

6 kommenttia:

 1. Tuollaisessa kylässä kävin muutama vuosi sitten, taisi olla Venäjän puolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itärajalta tuollaisia nykyajalta säästyneitä kyliä vielä löytyy.

   Poista
 2. Kuinka kaunis kylä ollutkaan, voi kun jaksaisivat nämä nykypolvet jossain aina restauroida ja säilyttää tällaisia entisajan asuinpaikkoja, olisivat tarpeeksi fiksuja ymmärtääkseen ja kunnioittaakseen sen iso-iso-iso...jne- vanhempansa elämänkulkua, josta kukin sukupolvi aina tyylillään jatkaa, edeltäjiensä rakentamalle perustalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis ja tunnelmainen, kyllä!
   Ja nykyaikaistetut kesäasunnot noudattelevat tätä nykyä kauniisti samaa vanhaa perustaa, punaisine maalipintoineen. Saareen rakennettiin -70 luvun alussa tie. Siitä huolimatta saari on säilyttänyt saman vuosikymmeniä vallinneen tunnelman ja tuoksun. Itse sain viettää monta ikimuistoisen onnellista lapsuuden kesää tuolla saarella mummoni ihanassa hoivassa ;)

   Poista
 3. Kaunis kuva, kaunis kylä.. Viehättävä kokonaisuus!

  Isäsi valokuvaustyö herätti kiinnostuksen. Mitä kuva-aarteita voisitkaan lasilevyiltä ja filmirullilta löytää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Kävin pari viikkoa sitten tuolla saarella eräässä lapsuuden paikassa istumassa tovin.
   Tuntui samalta paikalta kuin vuosikymmeniä sitten, sama kesän ja saaren ominaistuoksu.

   Oikein velvollisuus olisi ne aarteet käydä läpi. Kotiseutuyhdistyksen toimesta on työnalle jo jotain otettukin.

   Poista