perjantai 15. lokakuuta 2010

KUIN ENTISESTÄ ELÄMÄSTÄ

Eräs helppo haave on toteutunut. Nykyisessä työssäni ja työhuoneessani minulla on mahdollisuus kuunnella rauhallista radiota. Radio on säädetty vaimealle. Kuuntelen pelkästään Ylen ykköstä. Kanavalta kuuluva klassinen musiikki rauhoittaa ja saa minut tyytyväiseksi. Puhe- ja keskusteluohjelmia kuuntelen puolella korvalla ja nappaan mielenkiintoiselta tuntuvat mieleeni. Kuuntelen niitä sitten kunnolla myöhemmin Yle Areenalta. Korvaan tarttui tämä Eva Mantun (jälleen) mainio ohjelma, joka herätti muistelemaan omaa ”aikaisempaa elämääni” ja silloista suhdetta rahaan..

Eve Mantu ei osaa käyttää rahaa

Aikuisen pitäisi hallita talousasiat. Menot on sopeutettava tuloihin. Eve Mantu tietää tämän ja paljon muutakin, mutta elää silti kädestä suuhun. Noin puolet suomalaisista ei saa rahaa säästöön. Sijoitusneuvoja Leila Simonen kehuu kulutusselibaattia: "Se on vapaaehtoista vaatimattomuutta, yksinkertaisesta elämästä nauttimista." Eve Mantu etsii syvällisempää rahankäytön ymmärrystä ja uudenlaista suhdetta varallisuuteen.

10 kommenttia:

 1. Rita, ostappa uusin Anna-lehti. Siinä on kiintoisa juttu downshiftingistä. Liitty siihen, että osataan elää enempi, mutta rahaa on vähempi.

  (Minä en kuuntele radiota muuta kuin ajaessa ja silloin on aina auki groove.)

  Mukavaa viikonloppua, Rita!

  VastaaPoista
 2. radio on kiva, mutta nythän voi kuunnella vain omissa korvissa..

  VastaaPoista
 3. Leena; tuollaista downshiftingiläistä elämää varmaan on tullut aika ajoin totetutteukin, kun on jättäytynyt vuorotteluvapaalle tai ottnnut vuoden virkavapaata ja toiminut frilanserina. Raha ei ole koitunut ongelmaksi.
  Muutenkin suhde rahaan on muuttunut iloisemmaksi, eikä pakokauhunomaista asennetta siitä että jos raha loppuu, vaan luottaa levoslisna että elämä jatkuu vaikka rahaa vähän. Ei myöskään enää syyllistä itseään, jos säästökasaa ei odotetusti kerrykkään, mutta iloitsee sitten taas kun onnistuu kerryttämään. Kituuttamisesta en tykkää, vaikka olisi niukkavaihe elämässä en jätä viikonlopun kukkakimppua - kuohuviinipulloa tai konserrilippua ostamatta.

  Aurinko paistaa - vaikuttaa tulevan hyvä päivä. Iloitsen jo etukäteen menosta tyttären kanssa Kodin Terraan!

  Samoin sinulle Leena hyää viikonloppua!

  VastaaPoista
 4. Hannele; radio tulee kuunneltua melko paljon. Aina ajaessakin. Kuulokkeita en ole tottunut käyttämään. Nuo äänikirjat olisivat kyllä mainioita. Ja Yle Arenalta tuleekin ohjelmia kuunneltua.

  VastaaPoista
 5. Hei Rita ja kiitos kun kävit blogissani kommentoimassa. Pidän Helena Anhavan runoista todella paljon ja tunnen myös viestiin laittamasi runon. On myös monia muita runoja, jotka ovat puhutelleet ja antaneet voimia elämän eri vaiheissa.

  Tuosta downshiftingistä: olemme mieheni kanssa tietoisesti hidastaneet elämämme tempoa jo kuutisen vuotta. Jätimme kiireiset uraputkemme ja muutimme työhön suhtautumistamme todella paljon. Samanaikaisesti aloimme arvostaa kaikkea aitoa ja luonnollista. Elämään on tullut huomattavan paljon lempeitä iloja aiempien kiireiden tilalle. En vaihtaisi mistään hinnasta entiseen vaikka rahaa onkin välillä huomattavasti vähemmän kuin aiemmmin.
  Oikein mukavaa viikonloppua sinulle :)))

  VastaaPoista
 6. Seija; Just, itsekin koen runojen keutta saavani ymmärtämystä, toivoa ja voimaa.

  Kuulostaapa hyvältä tuo valintanne ja elmänmuutoksenne. Samanlaisia kokemuksia minullakin on ollut lyhytaikaisista vuorotteluvapaistani. Nyt aikomukseni on tehdä vielä neljävuotta työtä ja sitten löysätä ennen eläkkeelle jäämistä.

  VastaaPoista
 7. Radiota tulee kuunneltua aivan liian vähän. Aina aion avata sen, mutta jostain syystä se on kuitenkin se tv.

  VastaaPoista
 8. Arleena; Radiosta tulee hyviä ja mielenkiintoisia kulttuuri-, musiikki- ja keskusteluohjelmia, etenki Yle ykköseltä. Tulisipa TV:stä vastaavanlaisia.

  VastaaPoista
 9. Mulla on sellanen pikkunen retroradio keittiössä ja se on aina auki, monesti sieltä tulee ihan kiinnostavaakin ohjelmaa!

  VastaaPoista
 10. Harakka; justiin! Ja aina voi sulkea jos se alkaa hermoja raastamaan.
  Mutta parhaimmillaan hyvä radio-ohjelma saa hyvälle mielelle ja viihdyttää kuten tarkoitus onkin.

  VastaaPoista