sunnuntai 3. tammikuuta 2010

LUMEN KANSSA LYSTIÄ


Yllätyinpä iloisesti itseeni! Alkuvuosi on lähtenyt kivasti kuntoillen ja ulkoillen. Kun loppusyksy ja alkutalvi yleensä ovat sitä laiskinta aikaa; sisällä oloa ja kotisohvalla lekottelua, sainkin itseni intoutumaan liikkeelle ja ulos leikkimään. Oikeastaan innostuin Leena Lumen, nimensä mukaisista kuvista ja kertomastaan lumisista puutarhapoluista. Innostuin ajatuksesta tehdä tuohon lähimetsään ja pihapiiriin minäkin mukavia liikkumaan houkuttelevia polkuja ja kulkuväyliä. Ja kun tätä luntakin nyt on!

Monesti aikaisempinakin talvina on käynyt mielessä, että miksei meillä Suomessa (missä lunta tarpeeksi) ole kehittynyt kummempaa lumitaidekulttuuria? Isoista ikävältä näyttävistä aurauskasoista voisivat jotkut pystyvät tekijät saamaan aikaisesti näyttävää kauneutta. Sellaisella onnistuneella ympäristötaiteella kaunistettaisiin paikkoja, kohennettaisiin ja nostettaisiin ihmisten mieliä. On toki täällä Keski-Pohjanmaan Kalajoellakin jo vuosia järjestetty lumen-/jäänveistokilpailuja. Olen käynyt niitä katsomassakin. Valitettavasti veistokset jäävät kilpailun jälkeen oman onnensa huomaan ja taide-elämykset saattavat huonojen sääolosuhteiden vuoksi typistyä lyhytaikaiseksi.
Mutta kun vain alkaa aiheesta etsiä, niin näyttääpä tuota lajia löytyvän kotimaasta että maailmalta.
Lisää
Talvestakin on osattava nauttia. Eiköhän meilläkin olisi pelit ja vehkeet, joilla aurata ja jäädyttää…
Naapurissa asuva miniamme osaa nauttia myös talvesta ja lumesta. Alkutalvesta hän alkaa keräillä kynttilälyhtyjään ja asetella niitä tienvarrellemme. Tätä valaistustaan hän hoitaa parin kuukauden ajan. Kotiin on kivaa hämärissä tulla, kun nuo lyhdyt luovat lämpöistä valoaan. Niitä on myöskin kiva kävellen lähteä iltasella katsomaan, aktivoivat siten liikuntaakin. Kuva uuden vuoden aattona.Tämä innostukseni, työn alla oleva lumiprojektini tulee tuonne talon päädyn peltoaukealle. Tarkoitus olisi tehdä englantilaista puutarhaa muistuttava lumipuisto. Käytin lumilapiota, lautaa ja lankaa saadakseni mitattua suoraa käytävää ja tehdessäni kolme isoa ympyrää. Keskimmäisestä olisi pitänyt tulla suurin. Tämä muutamana päivänä satanut lumi oli kevyttä käsitellä. Lumilapiolla vain lykkäilin lunta langansuuntaisesti heittelin sivuun. Sitten langanavulla tein isot ympyrät lumiseen peltoon. Ikävä kyllä lumen alta paljastuva sänkipelto ja irtoavat oljenpalat eivät olleet kaunis näky, mutta uutta lunta tulee vielä lisää ne peittämään, uskon. Ajattelin myöskin herättää henkiin (miehen avulla tietenkin) vanhan moottorikäyttöisen lumilinkomme ja yrittää käyttää sitä lapion sijaan. En saanut millään kunnon kuvaa tästä aloittamastani lumipuistosta, mutta eiköhän sekin vielä saada. Nämä ovat eilisen aikaansaannoksista.Kaiken kaikkiaan ryhdyin tähän mielekkään liikunnan ja ulkoilun vuoksi ja tämä uudenlainen ”luomistyö” tuntuu sopivan siihen tarkoitukseen tosi kivasti. Katsotaan onko olosuhteet ja säät suosiolliset tämän harrastuksen ja lopputuloksen onnistumiselle.

11 kommenttia:

 1. Waude! Nappaan nyt sulta kuvan ja linkitän sut!

  VastaaPoista
 2. Tosi hauska idea! Lumi olisi todellakin oivallinen lähtökohta monenlaiselle erilaiselle taiteelle.

  VastaaPoista
 3. Näyttää mukavalta tuo tie lumilyhtyineen.
  Ja tosi kivalta kuulostaa kuntoilu lumipuutarhassa. Odotan sen valmistumista innolla ja siellä palavat varmasti mysös lyhdyt iltahämärillä

  VastaaPoista
 4. Tuure; lumihan on mainiota luonnonvaraa, jota tulisi paremmin hyödyntää.

  Arleena; juuri näin ajattelin, laittavani lyhtyjä sinnekin. Perinteinen pääsiäiskokko poltetaan sitten keskellä suurinta ympyrää. Toivotaan lumen piisaavan!

  VastaaPoista
 5. Hienoa, minäkin joskus vähän leikin, jos löytyy lunta, teen nättejä käytäviä roskakuskille ja postimiehelle ja sytyttelen lyhtyjä..

  VastaaPoista
 6. Juuri niin Hannele, tavalliseen arkikäyttöön voi talvellakin lumiaurauksillaan - viimeistelyin saada iloa. Tätä hämäryyttäkin vielä riittää, että lyhtyvalokin on vielä paikallaan.

  VastaaPoista
 7. Kuulostaa oikein mukavalta liikuntamuodolta.
  Minä olen ollut melkein koko joulunajan flunssassa, ja nyt kun olo on jo parempi ja tekis mieli hiihtään, ulkona mittari näyttää 15 miinusastetta ja tuulee, taidanpa jäädä siltikin koneelle;)
  Ehkäpä sitten huomenna jo tarkenis.

  VastaaPoista
 8. Pioni; ikävää tuo flunssasairastelu. Itse, en enää muista milloin viimeksi olisin sitä sairastanut. yli 50 iässä kai happamoituu, ettei enää flunssatkaan iske;)

  Pakkanen sen kun purevoituu ja luntakin saadaan toivon mukaan lisää. Oikein on mukavaa ja miellyttävä liikuntamuoto tämä lumella leikki, joo.

  VastaaPoista
 9. Hei ! Näin tuommoiset valot kun ajoimme valtatie kahdeksaa Porista Turkuun. Jännä yhteensattuma.

  VastaaPoista
 10. Tuure; tämä tie on kasitieltä kuitenkin kauempana, että tuskin... Olivat muita valoja? Ihnia ovat matkalaiselle tuollaiset pimeyden keskeltä pilkottavat valot. Monesti on mielessä käynyt, että pitäisi viitsiä itsekin pieni autoajelu tehdä ja käydä katsomassa (uutenavuotena) muidenkin vastaavia valoja. Raketteja kyllä näkee ja kuulee.

  VastaaPoista