sunnuntai 29. marraskuuta 2009

Lista muutamasta arvostamastani naisesta

Tulin tarttuneeksi postauksessani Leena Lumen heittoon laatia 10 naisen lista arvostamastani naisista. Aluksi tuli heti äiti mieleen ja monta muutakin edellisen polven sukulaisnaista/esiäitiä. Mutta koska he ovat vain minulle tuttuja, vaatisi valintani naiset tarkempaa taustatiedottamista ja siihenpä ei nyt aikaa liikene eikä voimia riitä. Kuitenkin aivan omaa itseä ajatellen tuollaisen listan laatiminen elämänsä kymmenestä vaikuttavimmasta/tärkeimmästä naisesta saattaisi toimia erinomaisena itse terapiana tai muuten vain syventää omaa itsetuntemusta. Siksipä siihenkin listaan haluaisin joskus vielä palata.
Nyt näihin julkisista henkilöistä kokoamaani listaan, joka ei ollutkaan helppoa. ”Kerro ketkä ovat ystäviäsi, niin kerron millainen itse olet” eli samoin tällainen suosituimmuuslista kertoo myös paljon sen laatijasta, tämä minusta. Vaikka nyt yhdellä istumalla tuntuikin vaikealta nimetä kymmentä arvostamaansa naista, ei se tarkoita, etteikö heitä todella olisi. Mutta valintojaan olisi pitänyt miettiä vielä pitempään ja perustella syvällisemmin jokaista niistä.

1. Ida Aalberg
Kansakoulun historian tunnilla oli oikein oma kappale tästä valovoimaisesta näyttelijättärestä. Hurahdin häneen koko lapsen sydämelläni. Hän oli ensimäin aito idolini enkä koskaan myöhemmin innostunut vastaavanlaiseen palvontaan kenenkään muun ihailemani henkilön kohdalla. Samaistuin Idaan, joka oli rohkeasti kieltoja uhaten, kutsumustaan noudattaen, karannut 12 vuotiaana kotoaan. Idan rohkeudesta ja menestyksestä innostuneena ajattelin minäkin vielä karata ja ruveta näyttelijäksi.
2. Tina Turner
Kaunis, nuorekas, naisellinen, lämmin, persoonallinen ja rohkea. Hyvää aikuismusiikkia esittävä artisti. Tinaan sopi määritelmä sensuelli paremmin kuin seksikäs.
3. Anna Kortelainen
Mielenkiintoinen uudenpolven tutkija-kirjailija. Ihanan luova ja mielikuvituksen omaava. Kirjoittaa elävästi historiaa.
4. Maija-Riitta Ollila
Filosofi. Viisaalta vaikuttava. Moraalin tuolla puolen kirja tuntui aika vaikeaselkoiselta ja sanakirjan kanssa sitä oli luettava. Tykkään hänen keveästä tavastaan (uskottavasta silti) käsitellä yleensä vakavana pidettyjä asioita ja kyseenalaistaa vanhoja totuuksia.
Uskollisuudesta ja uskottomuudesta kirjasta sitaatteja:
Emotionaalinen turvallisuus rakentuu vasta, kun on oppinut kulkemaan siellä, missä enkelit ja paholaiset pyörtyisivät.

Rohkeat toimijat seuraavat intuitioitaan, koska he tuntevat juuri sillä tavalla olevansa uskollisia itselleen. Arat sielut pelästyvät rationaalisten perusteluidensa hataruutta ja turvautuvat konventionaalisiin ratkaisuihin.

Vain vaivoin Anna välttyy ajattelemasta Spinozaa ja Kantia ammoin kuolleina naisen pelkääjinä, jotka joutaisivat vanhurskasten lepoon ideoineen päivineen. Ehkä Platonin taivaaseen pääsee ihminenkin, kun adekvaatteja ideoita on riittävästi.


5. Maarit
Hänessä on jotain ihanan puhdasta ja hyvää. Tuntuu olevan juuri oma itsensä. Ja omalla persoonallisella tyylillään on kestomenestyjä. Elämänmyönteinen ote. Pidän hänen esittämästään musiikista.
6. Hillary Clinton
Vahva lady eikä kuitenkaan kovikselta vaikuttava. Hillitty, arvokas ja luontaisen tasavertaiselta vaikuttava nainen kaikkien suurten maailman hallitsijamiesten joukossa.
7. Ségolène Royal
Ranskan presidentin vaalien alla näkyi usein julkisuudessa. Kauniilta, viehättävältä, karismaattiselta ja luonnollisen valoisalta persoonalta vaikutti. Mitään muuta en hänestä sitten tiedäkään vaan aivan pintapuoliseen käsitykseen ihailuni perustuu.

8 kommenttia:

 1. HYvänen aika Rita, taidat olla aika perusteellinen persoona. Minä luulin, että vain luettelo riittää;-)

  Meille ei tule yhtään samaa, vaikka ihailenkin Ollilaa, Turneria ja Clintonia, on muita, jotka minulla ajavat ohi, kuka mistäkin syystä. Olemme oman pienoishistoriamme tuloksia myös näissä listauksissamme yms. Ihan tyylikäs ja edustava naiskokoonpano sinulla, saavat muutkin tulla katsomaan.

  VastaaPoista
 2. Sepä se Leena, taitaapa välillä mennä neuroottisuuteen saakka tällainen. Siksi hitaus, kun ei vain osaa lonkalta heittää. Rutiinit on toista ja niissä harjaantumisen myötä pystyy vikkelästi toimimaan ja vain oleellisen tekee.

  Nytpä kurkkaan sinun listaasi.

  VastaaPoista
 3. Rita, minulla ei sinun sähköpostia.Minun sähköpostiin pääsee jokaisen postauksen kohdalta kuoren kuvasta. Katsoppa kuka on kommentoinut postaukseeni Arvostamistani naisista...Eihän tämä nyt mikään salaisuus, mutta...eräs ansiokas nainen rankasta kulttuurista.

  VastaaPoista
 4. Rita, meillä on ainakin yksi yhteinen nais-suosikki: Maija-Riitta Ollila. Kun lainaat Ollilaa kannattaa pitää sarkasminsa tiedossa. Lainaat mm.
  " Vain vaivoin Anna välttyy ajattelemasta Spinozaa ja Kantia ammoin kuolleina naisen pelkääjinä, jotka joutaisivat vanhurskasten lepoon ideoineen päivineen."

  Eräässä haastattelussa Ollila toteaa ehkä suurimmaksi esikuvakseen juuri Spinozan, joten lainauksesi saattaa antaa hiukka väärän kuvan;)

  VastaaPoista
 5. Leena;Lubna Hussein?

  peeÄR-mies; totta, Ollilan sarkasmistaan tunnistaa.

  Sitaatti toimi Ollilan kirjan erään kappaleen loppukaneettina, jossa Spinozaa ja Kantia oli tutkiskellut.

  VastaaPoista
 6. hello... hapi blogging... have a nice day! just visiting here....

  VastaaPoista
 7. Rita, Ollila on minunkin suosikkini. Sen kiinnostavampaa ja selkokielisempää naista saa etsiä.

  Blogissani arvonta, osallistu!

  VastaaPoista